Home > Afgesloten projecten > A.I.C. Namanga
Werkbezoek jan 2010 card 1 341

AIC

AIC Namanga Primary School ligt iets ten oosten van het dorp Namanga. De school vangt de kinderen op die niet meer terecht kunnen op Namanga Primary School (NPS), de grote school in het dorp. AIC Namanga groeit mede hierdoor erg hard. Op dit moment zitten er 546 leerlingen op AIC Namanga. Ze krijgen les in 9 lokalen. Vier lokalen zijn oud en erg hard aan renovatie toe, drie lokalen zijn in 2008 en 2009 met steun van CF neergezet. Ook is  een SNU (Special Needs Unit) gebouwd met steun van Vastenactie Nederland. Maar die wordt, wegens hoge nood om ‘gewoon’ les te geven, nog niet als zodanig gebruikt. Er gaan al wel kinderen met een beperking naar AIC Namanga, maar die zitten nog door alle klassen heen. Een aantal leraren heeft een speciale opleiding gevolgd om kinderen met een beperking te begeleiden. De SNU moet binnenkort meer vorm krijgen en meer kinderen moeten in de boma’s worden geidentificeerd om naar school te gaan.

Naast de basisschool, zitten er 147 kinderen in de ECD klassen (Early Childhood Development), verdeeld over twee locaties; een op het AIC terrein en een in het dorp.

De leraren van de kleuterklassen worden betaald door de ouders en door CF: Eunice Wairumu Mantai is al langer een erg stabiele kracht voor de kleuters. De door ouders betaalde leerkrachten hebben een onzeker bestaan; zodra de ouders geen geld hebben, kan er geen salaris worden betaald.

Werkbezoek jan 2010 card 1 430De prestaties van de leerlingen gaan ieder jaar met sprongen vooruit. In 2007 waren die nog behoorlijk onder de maat. In 2008 en 2009 lagen de gemiddelde scores van de leerlingen boven het divisiegemiddelde (met een gemiddelde KCPE-score (een soort Cito) van 289). AIC Namanga is, mede door de steun van het Catharinafonds, nu de beste school in de divisie en de 23ste school in het district. Als de schoolprestaties omhoog blijven gaan, wordt de kans voor leerlingen om door te stromen naar het vervolgonderwijs steeds groter. Ondanks drie extra lokalen die in 2010 zijn geopend, wordt het komende schooljaar het ruimtegebrek zorg nummer één. Ook is er een tekort aan goedopgeleide leraren die betaald worden door de overheid.

Werkbezoek jan 2010 card 1 381

Nieuwe keuken AIC

De keuken van de school was oud en is in 2008 met steun van het CF vervangen, waarbij tevens en watervoorziening is aangelegd. Met bijdragen van het Catharinafonds is ook een energiezuinige kookpot (jiko) aangeschaft.