Home > Afgesloten projecten > Inaaro Lukuny/Ebirika

Inaaro Lukuny Primay School (ook wel Ebirika genoemd, naar de plaats waar de school is gevestigd) ligt vlak langs de weg naar Nairobi, ongeveer vier kilometer boven Namanga. De school heeft in 2010 343  leerlingen (204 jongens, 139 meisjes) op de basisschool (Primary School). De voorzieningen zijn niet optimaal; er zijn 6 permanente klaslokalen. Een aantal klassen krijgt les in golfplaten lokalen, met lemen vloeren. Een deel daarvan is een tijdje terug beschadigd omdat er olifanten tegenaan zijn gelopen. Dit is provisorisch gerepareerd.DSC_0449

De school heeft een eigen kleuterschool (ECD – Early Childhood Center) op het terrein. De Primary School krijgt ook kleuters van andere ECD’s in de regio. Op dit moment zitten er 114 kleuters in de top-class (laatste klas van de kleuterschool) die komend jaar naar de eerste klas van de basisschool gaan.

Bij Inaaro Lukuny is in 2009 een nieuw lokaal gebouwd en zijn oudere lokalen gerepareerd. In 2010 zijn twee lokalen gebouwd, een met steun vanuit Catharinafonds en een betaald vanuit het CDF. Er zijn toiletten gebouwd en de school is eindelijk aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Nu kunnen leerlingen ook in de avond gebruik kunnen van de lokalen om hun huiswerk te maken. Eind 2009 hebben 24 leerlingen de eindtoets gedaan, met een gemiddelde score van 231. Van deze leerlingen zijn er 13 doorgegaan naar het middelbaar onderwijs.

Het Memorandum of Understanding met de Namanga autorities werkt!

Begin 2010 sloot CF een zogenaamd MoU (Memorandum of Understanding) met de Namanga overheid, waarin is afgesproken dat alle bouwactiviteiten van CF in gelijke mate ook door de Keniaanse overheid worden ontplooid. Dit krijgt dus duidelijk een invulling op Inaaro Lukuny. Op vergelijkbare wijze zijn in 2010 ‘extra’ lokalen gebouwd bij Mopia, Noosikitok, Olmanie en Engaboli, en levert het CDF dus een meer intensieve bijdrage aan de schoolontwikkeling.

Op Inaaro Lukuny is een van de docenten aan het experimenteren met nieuwe vormen van lesgeven. Zo is bijvoorbeeld voor het vak ‘science’ de omgeving van de school nagemaakt, inclusief de Kilimanjaro. En de taal wordt visueel gemaakt door voorwerpen te verzamelen, of door zelf mee te nemen.

2010-07-07 11.12.21 DSC_0200 Ebirika2010-07-07 11.08.40 DSC_0197 Ebirika

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over deze school

Meer foto’s van deze school