Home > Afgesloten projecten > Noontoto

DSC_0140Schoolhoofd: Anderson Ole Ndurano

Docenten van Catharinafonds: Sophia Malei en  Martha Seling Oshoki

Noontoto ligt bij het dorp Enkokidongoi, 5 kilometer van Mile-Tisa dat aan de doorgaande weg naar Namanga ligt. De school ligt aan de voet van de Orok Hills. De kinderen die naar deze school gaan komen uit een groot gebied. Sommige kinderen moeten 5 tot 10 kilometer lopen om op school te komen. Hetzelfde geldt voor de leraren.

Noontoto is een relatief nieuwe school. In 2010 is er voor het eerst een klas 8 die einde van het jaar gaan afstuderen. De school is gestart door ouders met behulp van een Zweedse studentenorganisatie (TWIGA). De school is dus gestart als privaat initiatief. In september 2007 is de school overgedragen aan de regering die nu de salarissen van de docenten betaalt. In totaal krijgen er in 2010 285 leerlingen (121 meisjes en 164 jongens) les. Er werken op Noontoto 5 docenten. De school beschikt over 4 wat oudere permanente lokalen (gebouwd met steun van TWIGA) en 5 nieuwe lokalen gebouwd met steun van het Catharinafonds.
De kleuterschool (ECD) heeft geen eigen lokalen. De 128 kleuters gaan naar school in het nabijgelegen kerkje. Twee van de drie ECD-docenten worden door het Catharihafonds betaald. Naast de eigen ECD zijn er drie andere ECD’s in aangrensende dorpen.

Werkbezoek jan 2010 card 2 249

DSC_0146

 

 

 

 

 

Het Catharinafonds heeft in 2008 en 2009 de bouw van 5 klaslokalen mogelijk gemaakt. In 2008 zijn 3 klaslokalen geopend. Deze lokalen zijn vernoemd naar Piet en Ria Dekker, als dank voor hun inzet om de Noontoto Primary School te maken tot wat het nu is. In 2010 is de laatste hand gelegd aan nog 2 nieuwe lokalen. Alle lokalen zijn voorzien van banken en lesmateriaal.  De keuken is voorzien van een nieuwe stoof. Ook is de aanschaf van extra les- en leermateriaal mogelijk gemaakt, zoals op alle scholen die Catharinafonds steunt, en is voedselsteun geboden tijdens de droogte. Voor de komende jaren staat een nieuwe keuken met opslag gepland.