Home > Vastenactie 2016 Meisjeshuis bij Maparasha

Onderwijs in Kenia is niet zoals wij dit in Nederland kennen! Zeker niet voor meisjes. Zij werken vaak mee in het huishouden en worden vaak vroeg uitgehuwelijkt waardoor ze hun school niet afmaken. Meisjes die wel naar school gaan, moeten vaak ver lopen om op school te komen, soms wel twee uur heen en twee uur terug. Omdat dit zoveel tijd kost, hebben ze meestal geen tijd meer om huiswerk te maken.

De Vastenactie 2016 staat in het belang van betere kansen voor dit soort meisjes. In samenwerking met het Catharinafonds proberen we om in 2016 een nieuw meisjeshuis te bouwen op de Maparasha school in Namanga, Zuid-Kenia. De realisatie van een overnachtingshuis voor meisjes vergroot de slagingskansen aanzienlijk. Het Catharinafonds heeft eerder een dergelijk project gedaan op Enoosampurrumpurr en de resultaten waren verbluffend! Alle meisjes bij dit project maken hun school af, worden niet uitgehuwelijkt en zijn beschermd tegen eeuwenoude tradities, zoals vrouwenbesnijdenis. Voor meer informatie over dit meisjeshuis klik hier.

Wilt u de meisjes op Maparasha ook een kans geven? Doe mee met deze actie en steun ons zodat deze meisjes ook een veilige plek krijgen om aan hun toekomst te werken! Klik hier om te doneren. Het loont nu des te meer om te doneren, want de Vastenactie verhoogt de opbrengst met 50%!!! Uw euro is dus een daalder waard!
Namens alle mensen die zich in Namanga voor de meisjes inspannen en de meisjes zelf, zeggen we: ‘asante kwa zawadi yako!’ wat zoveel betekent als ‘Hartelijk dank voor uw gulle gift!’

Deze Vastenactie is een gezamenlijke actie van de RK Kerken Bennekom, Ede, Heelsum, Lunteren, Oosterbeek, Renkum, Veenendaal en Wageningen (of de MOV’s van Bennekom – MVR, Doorwerth – OLV Lourdes, Lunteren – St. Antonius Abt en Katholiek Ede) in samenwerking met  Stichting Catharinafonds Nederland. 

enoosa

Opening eerste meisjeshuis bij de Enoosampurrumpur school 2011

De meisjes van Maparasha slapen nu in het klaslokaal op de grond

De meisjes van Maparasha slapen nu in het klaslokaal op de grond

 

 

 

 

 

 

 

Maparasha school en wens bouw 2de meisjeshuis

Maparasha is een grote school, veraf gelegen van de bewoonde wereld in het Masaï gebied. Het klaslokaal is overdag in gebruik als klaslokaal. Na de les slepen de meisjes hun matras en kist met persoonlijke spullen van de opslagruimte naar het klaslokaal om daar te slapen (zie foto hierboven).

De vraag was of het Catharinafonds een dergelijk project als bij de Enoosampurrumpurr school ook bij de Maparasha school zou kunnen realiseren. En zo ontstond het verzoek van de Catharina Stichting aan de parochies om steun door deelname aan de Vastenactie 2016. Het bouwen van een dergelijke accommodatie heeft wat voeten in de aarde. Naast alle veiligheidseisen moet het gebouw natuurlijk ook worden ingericht. Het Catharinafonds werkt al jaren met een ‘chipping in systeem’; dit houdt in dat het Catharinafonds niet voor de volledige kosten opdraait voor een project, maar dit in samenwerking doet met de lokale bevolking. Het Catharinafonds draag dan 2/3 van het bedrag bij en de lokale bevolking de andere 1/3. Op die manier is het project ook echt deel van de gemeenschap en voelt men zich betrokken en verantwoordelijk. Het ‘çhipping in’ systeem werk al jaren erg goed en zullen we ook toepassen bij het project op Maparasha.